• info@lastemisjon.ee
  • +372 5665 3521

7. Rahutooja (Abigail)

Eesmärgid:
Laps mõistab, et Jumal annab meile rahu ja armastust, mille läbi saame ka enda ümber rahu ja armastust jagada.

Kuldsalm: ”Rahulik vastus vaigistab raevu, aga haavav sõna õhutab viha.” (Õp 15:1)

Piiblitund: Abigail – rahutooja (1Sm 25)

Prindi tunni tekst välja (PDF) Lae slaidid alla (PPTX)

 

Misjonikalendri tunnimaterjalide toimkond:
Aive Lohk (EKNK), Egle Hollman (EMK), Titta Hämäläinen (EELK) ja Ülle Kalvik (EEKBKL).


 Tunni kava:

  1. Mäng: Angry Birds
  2. Laul: Kui sul tuju hea
  3. Kuldsalm: Õp 15:1
  4. Laul: Täheke
  5. Piiblitund: Abigail
  6. Laul: Olla Jumala laps
  7. Mäng: Kümme sekundit
  8. Misjoniteema: Nele Borchardt
  9. Laul: Sina valitsed
  10. Kokatund: Muffinid või küpsisepallid
  11. Lõpupalve

1. Mäng: Angry Birds

Vajalik: pappkastid, pallid (millele eelnevalt joonistada/kleepida lindude ja sigade näod), ragulka (meisterdatud näiteks toolijalgadest kummipaelast ja kõvemast riidetükist)

 Anna lastele võimalus oma pahur tuju (kui seda on) välja valada Angry Birds mänguga. Mängige seda seekord ilma telefonita.

Ehitage karpidest müür (ja asetage karpide vahele sead), mille mängijad peavad ragulka ja pallidega purustama. Leppige kokku punktisüsteem, mitu punkti iga kasti ümberviskamise ja sea peletamisega saab.

Suurima punktisumma kogunud mängija võidab.

Mängu näited YouTube´is: SIIN, SIIN ja SIIN.

2. Laul: Kui sul tuju hea

Nüüd on kindlasti kõigil hea tuju ja võime laulda laulu „Kui sul tuju hea“.

 

3. Kuldsalm: Õp 15:1

Kuldsalm: Rahulik vastus vaigistab reavu, aga haavav sõna õhutab viha. Õp 15:1

Öeldakse, et enne mõtle kui ütled või loe enne kümneni kui oma viha välja valad. Kui keegi on halvas tujus, pahane, vihane, siis on parem ise sellest vihast mitte süttida, vaid jääda rahulikuks ja olla pigem sõbralik.

Too oma elust näide, kus rahulik vastus on vaigistanud raevu või kus haavav sõna on viha õhutanud. Lase ka lastel oma kogemusi jagada.

 

Kuldsalmi mäng

Kirjuta enne tundi paberitükkidele fraasid:

  • Jäta mind rahule!
  • Hei, tore sind näha!
  • Päh, jälle see Mari tuleb!
  • Oh, kui lahe sind kohata!
  • Ära nukrutse, kõigil kukub vahel halvasti välja!
  • Küll teinekord läheb paremini!
  • No oled sa ka üks hädavares, alati teed kõike valesti!
  • Jee, sa oled tubli!
  • Anna andeks, ma oleks saanud paremini käituda.
  • Sa oled üks vastik riiukukk!
  • Hei, võtame rahulikumalt, pole mõtet sellepärast tülli minna.
  • Jne.

Laps võtab loosiga ühe paberitüki ja loeb fraasi ette, seejärel kordab kuldsalmist seda lausepoolt, mida see fraas rohkem iseloomustab. Edasi järgmine laps ja järgmine fraas jne.

Mängu lõpus võib iga laps oma naabrile midagi head öelda!

4. Laul: Täheke

 Noot

Viisi näide

5. Piiblitund: Abigail – rahutooja

Enne, kui Taavetist sai kuningas, veetis ta palju aastaid põgenedes kuningas Sauli eest. Kõik teadsid teda kui Iisraeli kõige vägevamat sõjameest.

  

Saul aga tahtis ise olla kõige vägevam ja plaanis teda ära tappa. Taavet rändas oma kaaslastega kõrbes ja mägedes.

Mõnda aega viibis ta Karmeli mäel, kus olid karjas ka Naabali-nimelise mehe lambad. Naabal oli tuntud kui rikas, alatu ja isekas mees. Tal oli kolm tuhat lammast ja tuhat kitse. Taavet oli Naabali karjaste vastu väga sõbralik, kaitses neid röövlite eest ja kohtles neid hästi.

Ükskord saatis Taavet oma mehed Naabali juurde, et paluda temalt natuke toitu ja vett. Tol ajal oli iseenesest mõistetav, et jagati oma toitu heatahtlike teeliste või külalistega.

Kuid Naabal! Kas teate, mis tema tegi!? Ta teeskles nagu ei teakski, kes see Taavet üldse on ja ei andnud neile midagi. Kui Taavet seda kuulis, sai ta väga vihaseks. Ta ütles oma sõpradele, et nad seaksid oma mõõgad tapluseks valmis. Taavet oli nii endast väljas, et tahtis hävitada kõik hingelised Naabali kojast.

Aga Naabalil oli kaunis ja tark naine Abigail! Abigail hoolis rohkem inimestest kui asjadest. Kui ta kuulis, et Naabal oli keeldunud andmast Taaveti sõpradele ja sulastele süüa, korraldas ta selle kiiresti ise.

Ta valmistas suure hulga rosinasaiu, kõrvetatud viljateri, lambaliha ja veini. Naabalile ei öelnud Abigail midagi, ta võttis söögi ja joogi ning ruttas Taavetile vastu.

Abigail kummardus alandlikult Taaveti ette, pakkudes oma andi, tänas teda, et ta oli kaitsnud nende karjaseid ning vabandas Naabali ebaviisakuse eest.

Mis te arvate, kas see pani Taavetit meelt muutma? Jah! Ega ta polekski hea meelega kedagi tappa tahtnud. Ta oli Jumalale tänulik sellise tubli naise eest nagu Abigail!

Niimoodi päästis Abigail nii enda, oma abikaasa kui ka kogu majarahva.

—————————————————————

Tark inimene kohtleb teist headuse ja austusega, isegi kui too on eksinud. Ja see toob esile headuse ja leppimise. Aga mõnele tundub selline käitumine on nagu nõrk olemine. Nad ajavad taga oma õigust, püüdes teist inimest halvustada. See aga põhjustab suuri tülisid ja toob kahju mõlemale.

Kas te tahaksite pigem teistega tülitseda või hästi läbi saada? Mina tahaks küll hästi läbi saada! Aga vahel on see nii raske. Mõni inimene ütleb või käitub väga inetult. Siis tahaks teda kohe paika panna ja midagi veel inetumat öelda või teha. See toob ju ainult pahandust ja tüli juurde. Parem on öelda midagi head – see pöörab ka halvad kavatsused heaks.

Aga kuidas ma seda suudan? Ikka Jumala abiga! Oma halvad mõtted, tunded, valu, kurbuse – kõik halva saame me Jumalale üle anda.

Me võime paluda: „Jumal ma olen nii vihane selle inimese peale, palun aita mind! Anna mulle oma armastust, et teda hoopis armastada!“

Mida rohkem me veedame aega Jumalaga, laulame Jumalale, loeme Piiblit, palvetame, seda rohkem on meie südames Jumala armastust ja headust. Lõpuks on seda nii palju, et teiste halbadel sõnadel ei ole meie üle mingit mõju!

Jumala headus meie sees saab muuta olukordi ja inimesi.

Teeme proovi! Leia oma klassist või naabrite seast inimene, kes on pidevalt torssis, pahur, kiuslik… proovi talle järgmise nädala jooksul midagi head teha. Vaata, kas midagi temas muutub? Kas avastad temas ka midagi head?

6. Laul: Olla Jumala laps

Noot

Laul:  Olla Jumala laps

7. Mäng: Kümme sekundit

Kui palju sa suudad teha kümne sekundiga?

Anna lastele eakohane ja sobiv ülesanne ja vaadake, palju nad suudavad seda teha kümne sekundi jooksul.

Näiteks:

  • Ühel jalal hüpped,
  • sõna „pagaripiparkook“ õigesti ütlemine,
  • väikeste kivikeste ükshaaval kokkutoomine,
  • kaaslaste naermaajamine – olge loovad ja lõbusad☺.

8. Misjoniteema: Nele Borchardt

Eestist pärit misjonär Nele Borchardt elab juba paar aastat Hongkongis. Ta on abielus ameeriklase Francisega ning neil on kaks tütart Alexandra (5a) ja Sophia (3a). Nele on õppinud Helsingi Ülikoolis usuteadust ning nüüd paar aastat Hongkongis hiina keelt.

Kas keegi oskab öelda midagi hiina keeles?

  • Ni hao – tere
  • Ni hao ma – kuidas läheb?
  • Xie xie – aitäh!
  • Shi – jah Wo xing…. – minu (ees)nimi on…
  • Hongkong on tõlkes lõhnav sadam

Audio-näited

Sellest sügisest hakkab Nele tööle Hongkongi koguduses või koolis, oleneb, kuhu ta tööle suunatakse.

Hongkong on 1000 m2-suurune maa-ala ehk 45x väiksem kui Eesti! Kuid seal elab 7 miljonit inimest! 10% ehk siis 700 000 neist on kristlased, teised on peamiselt budistid.

Selles suures linnas on palju inimesi, kes on pärit maapiirkondadest. Nad on tulnud tihti üksi, et leida paremat töökohta. Puhkepäeval, pühapäeval, näeb Nele, kuidas sajad inimesed istuvad õues ja peavad piknikku. Neil ei ole kuhugi mujale minnagi. Nele igatseb, et kogudused märkaksid neid inimesi, pakuksid neile kodutunnet, sõprust ja vahendaksid Jumala armastust. Meiegi saame nende Hongkongi sisserännanud inimeste eest palvetada.

Nagu ka teised misjonärid, on Nele andnud oma elu Jumala kasutada. Ta on rahul ja rõõmus seal, kuhu Jumal teda juhib, peaasi, et Jumal on ta lähedal. Kodust eemal ei ole alati lihtne, aga misjonärid teavad, et nende elul on sügavam mõte, kui niisama enesele elamine. Jumal saab meid kasutada teiste rõõmustamiseks, kui meie end Jumalale avame ja Temal seda teha laseme. Olukorrad ja inimeste saatused võivad muutuda vaid paari lause või meie rahuliku hoiaku mõjul.

Nele kohta saab pikemalt lugeda siit.

9. Laul: Sina valitsed

Noot

Viisi näide

10. Kokatund: Muffinid või küpsisepallid

 

Tehke seekord lastega midagi söödavat. Proovige teha Abigaili rosinakakke– rosinamuffineid kas päris isetehtud taignast või muffinipulbrist.

Kui pühapäevakoolis pole võimalik kasutada ahju, siis tehke magusaid palle, mis teevad pahuramagi inimese rõõmsaks.

Vaja läheb küpsiseid, martsipanimassi, vett, pärlsuhkrut, suurt kaussi, lusikaid, küpsetuspaberit, niiskeid salvrätte käte pühkimiseks.

Purustage kausis küpsised, lisage juurde martsipan (mida rohkem martsipani, seda rohkem martsipanimaitset lõpptulemusel) ja natuke vett, et oleks lihtsam segada.

Kui tainas on enam-vähem segatud ja ühtlane, veeretage pallikesed ja kastke need pärlsuhkrusse. Nüüd ongi pallid valmis söömiseks.

Ettevaatust, need on väga magusad! Kui endal isu täis saab, siis jagage teistele ka!

11. Lõpupalve

Jaga lapsed 2-3 kaupa gruppidesse. Lase lastel palvetada:

  1. Nele Borchardti misjonitöö eest (sisserännanud, kellel pole kirikut, kus käia; Nele abikaasa ja lapsed; Nele uus töökoht)
  2. et laste enda sees oleks eeloleval nädalal Jumala rahu ja armastus, mis toob rõõmsa meele ja rahu ka teistele.

 


Toeta meie tööd

Kõik lastetundide lehel olevad ideed on tasuta allalaetavad.

Samas nõuab sellise töö tegemine tegijatelt aega ning on seotud mitmete kulutustega.

Kui sa oled siit leidnud midagi, mis on sinu kaudu lastele õnnistuseks olnud ja leiad, et selline töö peaks jätkuma, on sul võimalus selle töö toetuseks oma panus anda.

Eesti Lastemisjon MTÜ
A/a: EE302200001120083485, Swedbank